Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over kunstrijden. Kun je hier niet het antwoord vinden dat je zoekt? Stel dan je vraag via het contactformulier!

Lidmaatschap

Wil je lid worden? Dat kan!

Om lid te worden bij Kunstrijden kun je je aanmelden bij Afdeling Kunstrijden. Je wordt dan automatisch ook algemeen lid van de Deventer IJsclub. Aanmelden kan gemakkelijk via het online lidmaatschapsformulier. Hierover lees je meer op de pagina Lid worden.

Jazeker, dat kan! Je kunt eerst vrijblijvend aan een proeftraining meedoen voordat je definitief lid wordt. Tijdens een proeftraining sluit je je aan bij één van de groepen en schaats je een volledige training mee. Na de proeftraining kun je besluiten of je definitief lid wordt van de Deventer IJsclub. Als je besluit geen lid te worden dan zal deze  proeftraining niet in rekening worden gebracht.  Meer informatie en een aanmeldformulier vind je op deze pagina.

De lidmaatschapskosten bestaan uit een deel ‘algemeen lidmaatschap’ en een deel ’trainingstarief’. Het trainingstarief is afhankelijk van hoe vaak je wilt schaatsen. Je vindt de lidmaatschapstarieven op deze pagina.

Ja, je kunt gedurende het schaatsseizoen instappen. Je betaalt dan niet het volle bedrag voor deelname aan het gehele schaatsseizoen. Het contributiebedrag wordt naar rato van resterende trainingen berekend.

Ja, je kunt gedurende het schaatsseizoen je lidmaatschap opzeggen, maar er wordt geen restitutie gegeven op het contributiebedrag van de resterende trainingen.

Je kunt op elk gewenst moment je lidmaatschap opzeggen. Neem hiervoor contact op met de ledenadministratie. Let wel op dat er geen restitutie gegeven wordt op het contributiebedrag van de resterende trainingen.

Trainen, evenementen & wedstrijden

Om te schaatsen bij Kunstrijden heb je nodig:

  • Lidmaatschap
    • Algemeen lidmaatschap + Kunstrijden (meer info)
  •  Materiaal
    • Schaatsen: Goed passende kunstschaatsen.
    • Handschoenen (verplicht!)
    • Sportkleding: makkelijk zittende, aansluitende kleding.

En natuurlijk niet te vergeten: schaatsplezier!

Tijdens de training heb je makkelijk zittende, aansluitende kleding aan. Met name de broek/legging waarin getraind wordt moet van stretch materiaal zijn gemaakt. Schaatsen in een spijkerbroek is bij ons niet toegestaan. 

Daarnaast is het dragen van handschoenen verplicht en moet ook je haar vast zijn in verband met veiligheid.

Dit kan zeker. Geef dit altijd op voorhand door aan een trainster of aan het secretariaat. Dan liggen de schaatsen bij aankomst van de training klaar. Tijdens een proefles zitten de schaatsen bij de les inbegrepen. Verder kost het huren van de schaatsen €50 per seizoen. Je krijgt dan elke keer hetzelfde paar schaatsen; wel zo fijn! Let op: de schaatsen blijven wel op de ijsbaan, want het kan zijn dat op een andere dag iemand anders hetzelfde paar huurt.

Belangrijk is om goede, stevige kunstschaatsen aan te schaffen van leer. Dan heb je er het meeste plezier van. Laat je altijd even informeren door trainers voordat je wat aanschaft. De soort schaats en ijzer hangt namelijk af van je niveau. 

Koop géén schaatsen die in maat verstelbaar zijn, want daarmee is het lastiger om het kunstschaatsen onder de knie te krijgen.

Ja, dit kan zeker. Wel begin je altijd in een recreantengroep om eerst de basis van het kunstschaatsen te leren. Vanuit daar kun je doorgroeien naar de wedstrijdgroep. 

Wanneer je als kunstrijder meedoet aan wedstrijden, dan rijd je een kur. Een kur is een serie van aansluitende elementen op muziek die verbonden worden door allerlei bewegingen. Tijdens het rijden van de wedstrijd sta je alleen op het ijs en schaats je voor een jury. Dit doe je in een passende wedstrijdkleding zoals bijvoorbeeld een pakje/pak.

Het verschil in met wedstrijdrijden is dat showrijden zowel solo kan als in tweetallen, kwartetten of grotere groepen. Dan staat vooral het thematisch schaatsen centraal en ligt de focus grotendeels op het show gedeelte. 
Binnen de vereniging houden we elke 2 jaar een grote schaatshow met alle leden van de club. 

Je afmelden voor een training vinden we erg fijn. Dit kan via het mailadres: afmeldenkunstrijden@deventerijsclub.nl. Zo komt je afmelding altijd bij de trainsters terecht.

Je kunt je schaatsen niet zomaar willekeurig bij elke schaatswinkel laten slijpen. Voor het slijpen van kunstschaatsen is een aparte cursus nodig zodat je ijzers goed worden geslepen. Bij kunstschaatsen is het erg belangrijk dat er een holling in je ijzer zit en alle punten in tact blijven. Laat je daardoor altijd voorlichten door een trainer of bestuurslid waar je het best je schaatsen kan slijpen, of informeer of het slijppunt gespecialiseerd is in kunstschaatsen. 

Wist je dat...