Veilig sportklimaat
Bij de Deventer IJsclub willen we veilig en vertrouwd kunnen genieten van onze sport. Hieronder leggen we graag aan je uit hoe wij met elkaar invulling geven aan een veilige en vertrouwde vereniging.
Veilige omgeving
Veiligheid staat voorop bij de DIJC. We willen de veiligheid van onze leden en die van de andere schaatsers zoveel mogelijk waarborgen. Daarom is bijvoorbeeld bij de schaatstrainingen op de 400m baan het dragen van handschoenen en een muts verplicht en is bij het inlineskaten het dragen van een helm verplicht en worden kniebeschermers aanbevolen. DIJC heeft de regels voor het veilig sporten (fysieke veiligheid) voor de diverse onderdelen opgenomen in het huishoudelijk reglement en staan in de baanregels die gelden op de ijsbaan.
Veilige omgang
DIJC heeft vele verschillende leden. Voor al haar leden wil de vereniging een veilige omgeving bieden. Om dit te bereiken hebben we bijvoorbeeld omgangsregels vastgesteld, en hebben we met trainers en begeleiders afgesproken te handelen volgens de gedragscodes van de KNSB:
• Gedragscode voor bestuurders
• Gedragscode voor scheidsrechters en officials
• Gedragscode voor trainers/coaches en begeleiders
• Gedragscode voor topsporters
• Gedragscode voor sporters.
Van onze leden verwachten wij dat zij handelen naar de Gedragscode voor sporters. Wij verwachten dat leden elkaar aanspreken indien de omgangsregels onvoldoende gerespecteerd worden. Van de bestuurders, trainers en andere vrijwilligers die met minderjarigen omgaan vragen we daarnaast ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), welke elke drie jaar moet worden vernieuwd.
Vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon is binnen de vereniging hét aanspreekpunt voor iedereen met vragen, zorgen of klachten over het welzijn van schaatsers, ouders of andere vrijwilligers of de manier van omgang met elkaar. De vertrouwenscontactpersoon biedt leden de mogelijkheid om in vertrouwen over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie te praten.
Een vertrouwenscontactpersoon helpt je met je vragen en het doen van een melding rondom grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld over zaken als doping, matchfixing, eetstoornissen, pesten, discriminatie, agressie en seksuele intimidatie. Iedereen binnen DIJC kan bij de vertrouwenspersoon terecht: sporters, ouders, trainers, supporters, bestuurders, vrijwilligers, etc.
Hermien Bieleman, Alfons Saris en Eva van Bergen zijn de vertrouwenscontactpersonen binnen de Deventer IJsclub. Zij zijn bereikbaar via hermien.bieleman@deventerijsclub.nl, alfons.saris@deventerijsclub.nl eva.vanbergen@deventerijsclub.nl
Van grensoverschrijdend gedrag is in het bijzonder sprake wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende, sociaal onveilige of kwetsende situatie wordt gecreëerd. De ervaring van de sporter is daarbij leidend. Psychisch grensoverschrijdend gedrag: vernederingen, overdreven negatieve kritiek over uiterlijk, bedreigingen, verbaal geweld, onrealistisch hoge verwachtingen of genegeerd worden. Fysiek grensoverschrijdend gedrag: fysiek geweld, geforceerd worden om door te trainen met een blessure, fysieke straffen.