Trainingstijden

Vanaf zaterdag 9 oktober wordt er door alle trainingsgroepen weer geschaatst op onderstaande trainingstijden. Eventuele trainingsuitval wordt op de website en door trainers aangekondigd.

Dag Tijdstip Categorie Trainingsgroep
DI 18:15 – 19:15 (1e uur) Pupillen , Junioren C Alle pupillen groepen, Anton
DI 19:30 – 20:45 (2e uur) Junioren, Masters Alle junioren en masters groepen
DO 17:15 – 18:15 (1e uur) Pupillen A, Junioren C Robbert, Anton
DO 18:30 – 19:45 (2e uur) Junioren, Senioren & Masters Alleo overige groepen
ZA 8:00 – 9:15 (1e uur) M&R Alle groepen M&R
ZA 9:30 – 10:30 (2e uur) Pupillen, familie-uur Alle pupillen, familie-uur
ZA 10:45 – 11:45 (3e uur) HR junioren en ouder Anton, Jorien & Tossa, Arne, Sander, Edith & Jurre
       

Trainingsuitval

Een aantal trainingen zal komend seizoen niet doorgaan i.v.m. feestdagen en andere bijzonderheden. Een overzicht vind je in onderstaande tabel.

Datum Toelichting
Za 27 November Hans Veldwachter Pupillentoernooi
Za 25 december 2021 Eerste Kerstdag
Za 1 januari 2022 Nieuwsjaardag

Groepsindeling

Afhankelijk van leeftijd, niveau en ambities word je ingedeeld in een trainingsgroep door de Technische Commissie (TC). De groepsindeling wordt op de informatieavond of op de eerste training bekend gemaakt. Voor junioren, (neo-)senioren en masters blijft de groep in principe hetzelfde als in de zomer. Een overzicht van de trainers per trainingsgroep vind je hier.

Trainingsgroep Trainer Omschrijving
Pupillen 1 Johan & Tom Voor de allerjongste pupillen, vanaf 6 jaar tot ongeveer 9 jaar.
Pupillen 2 Mieke, Hilke & Tom De tweede pupilen groep, voor de leeftijd tussen de 8 en 11 jaar.
Pupillen 3 Marijke & Marloes De derde pupillen groep, voor de leeftijd tussen de 9 en 11 jaar.
Pupillen 4 Karen & Maaike De vierde pupillen groep, voor de leeftijd tussen de 11 en 13 jaar.
Pupillen 5 Suzanne De vijfde en laatste pupillen groep voor je naar de junioren gaat, voor de leeftijd tussen de 10 en 13 jaar.
Junioren 1 (Wedstrijdgroep 1) Anton De wedstrijd groep 1 voor de junioren C. Deze groep is erop gericht om naast plezier ook het beste uit jezelf te halen.
Junioren 2 (Wedstrijdgroep 2) Sander De wedstrijd groep 2 voor de junioren C, B en A. Bij deze groep staat, net als bij de andere groepen, plezier op één en is het niet zo erg als je een keer een training niet redt.
Junioren 3 (Wedstrijdgroep 1) Jorien & Tossa De wedstrijd groep 1 voor de junioren B en A. Deze groep is erop gericht om naast plezier ook het beste uit jezelf te halen.
Neo-senioren (Wedstrijdgroep 2) Arne & Frans De wedstrijd groep voor de Neo senioren. Bij deze groep staat, net als bij de andere groepen, plezier op één en is het niet zo erg als je een keer een training niet redt.
Masters 1 (Wedstrijdgroep 1) Edith Jurre De wedstrijd groep 1 bij de masters. Deze groep is erop gericht om naast plezier ook het beste uit jezelf te halen.
Masters 2 (Wedstrijdgroep 2) Floris & Rinus De wedstrijd groep 2 bij de masters. Bij deze groep staat, net als bij de andere groepen, plezier op één en is het niet zo erg als je een keer een training niet redt.

Wedstrijdgroep

Wat betreft trainen stelt iedereen zijn of haar eigen doelen en grenzen. Sommigen willen het uiterste uit zichzelf halen, anderen willen vooral lekker trainen en beter gaan schaatsen. Om deze reden kent de Deventer IJsclub per leeftijdsgroep twee wedstrijdgroepen, waarbij onderscheid gemaakt wordt op schaatsniveau en verwachtingen van zowel de rijder als trainer. Rijders uit beide groepen kunnen uiteraard deelnemen aan de wedstrijden.

Wedstrijdgroep 1

Ben jij een echte fanatiekeling die het beste uit zichzelf wil halen? Dan is Wedstrijdgroep 1 wat voor jou. Deze trainingsgroep vraagt daarom meer van trainers én rijders. Voor Junioren betekent dit onder andere minimaal 3 maal per week trainen. De afspraken die je aan het begin van het seizoen maakt met de trainer zijn bindend.

Wedstrijdgroep 2

Rij je graag een wedstrijdje, maar train je liever iets minder fanatiek en vrijblijvender? Dan kun je je aansluiten bij wedstrijdgroep 2. Je kunt dan ook minder inzet van je trainer verwachten. Uiteraard kun je aan alles meedoen, maar er wordt net wat minder van jou en je trainer verwacht dan in Wedstrijdgroep 1.

Categoriën

Naast de indeling in trainingsgroep wordt elke rijder ingedeeld in een wedstrijdcategorie (ook niet-wedstrijdrijders). Deze wedstrijdcategoriën zijn bepaald door de KNSB op basis van leeftijd. De DIJC gebruikt de categoriën als basis voor de indeling van de trainingsgroepen. Meer informatie over de indeling op basis van leeftijd vind je op de website van de KNSB.

Schaatsen

hardrijden

Schaatstrainingen vinden plaats op de 400m-baan van Kunstijsbaan De Scheg. Tijdens de trainingen wordt er gewerkt aan techniek en snelheid onder begeleiding van ervaren trainers.

Familieuur

Voor (groot)ouders van  pupillen- en juniorenleden heeft de Deventer IJsclub een speciale actie, namelijk het familieuur. Op dit uur kunnen ouders vrij schaatsen of indien gewenst onder begeleiding van een trainer. Voorwaarde is wel dat het pupil- of juniorlid ook op dit uur traint. De trainingskaart voor het familieuur is door meerdere familieleden te gebruiken, zodat bijvoorbeeld de ene week de (groot)vader en de andere week de (groot)moeder kan schaatsen. Natuurlijk kunnen  (groot)ouders ook elk een kaart nemen, zodat beiden elke week kunnen schaatsen.

KNSB-licentie

Voor alle leden is een KNSB-licentie verplicht, met uitzondering van de ouders die op het familie-uur schaatsen. De KNSB-licentie zorgt er ook voor dat je een wedstrijdnummer hebt en je je kunt inschrijven voor wedstrijden. Zonder KNSB-licentie kun je dus geen wedstrijden rijden.

Je moet je licentie zelf aanvragen bij de KNSB via https://mijn.knsb.nl. Als je al eerder een licentie hebt aangevraagd vind je op deze site een overzicht van je gegevens en je huidige wedstrijdlicentie. Mogelijk moet je die nog verlengen voor het komende seizoen.

Licentie aanvragen

mijn.knsb.nl

Trainingskaarten

De DIJC schaats zowel op eigen trainingsuren (donderdag & zaterdag) als op trainingsuren van het Gewest KNSB Oost (dinsdag). Afhankelijk van de training heb je een andere toegangskaart nodig: je DIJC seizoenskaart (elk jaar een nieuwe pas op basis van je trainingsvoorkeuren) voor de DIJC uren en je baankaart (blauwe pas, 5 jaar geldig) voor de KNSB Oost uren. Zorg dus dat je de juiste pas bij je hebt.

Schaatswedstrijden

Tijdens het schaatsseizoen is het uiteraard leuk om af en toe je progressie te meten in een wedstrijd. Met je KNSB-licentie én een wedstrijdkaart kun je gebruik maken van het wedstrijdaanbod van de KNSB op zaterdag- en zondagavond. Daarnaast organiseert de Deventer IJsclub elk jaar een clubkampioenschap en wordt er meegedaan aan interclub-wedstrijden georganiseerd door bevriende ijsclubs. Voor de interclub-wedstrijden maakt de Technische Commissie de selectie en kan je uitgenodigd worden. Meer informatie over het rijden van wedstrijden en inschrijven vind je hier.


Meer informatie over wedstrijden rijden

Baanregels & veiligheid op het ijs

Veiligheid op het ijs is erg belangrijk, zowel voor jezelf als voor anderen. Zorg dus dat je de baanregels kent én je er aan houdt.

  • Blijf van de baan zolang het licht op rood staat. Dus ook niet alvast op het ijs stappen als de dweilmachine voorbij is. De ijsmeesters beoordelen wanneer het veilig is om het ijs te betreden. Het stoplicht gaat dan op groen.
  • Snelle rijders rijden aan de binnenkant (links), de langzamere aan de buitenkant (rechts). De binnenste ring is voor snel tempowerk, de middelste voor duur- en techniekopdrachten.
  • Inhalen alleen aan de linkerkant en mits daar ruimte is, anders vaart verminderen.
  • Blijf bij het uitrijden rechts van de buitenste blauwe lijn en rijd hoogstens met zijn tweeën naast elkaar. Ga achter elkaar rijden als je andere uitrijders inhaalt.
  • Uitrijdend zul je soms hardrijders ontmoeten die aan de buitenkant startjes oefenen, ga ook daar achter elkaar rijden om de flessenhals niet nog krapper te maken.
  • Tempo maken altijd  het uitkomen van de bocht dus niet voor, halverwege of aan het eind
  • Kijk voor het invoegen zelf altijd of er genoeg ruimte is, ook als je in een treintje zit.
  • Stoppen met rijden doe je de bocht, zorg bij het uitvoegen dat je niemand hindert
  • Lange slierten rijders bemoeilijken het in- en uitvoegen voor de rest; beperk je treintje tot max. 6 personen.
  • Waarschuw andere rijders als iemand voor je is gevallen
  • Beschadigingen aan het ijs worden gemarkeerd met pylonnen. Houd er rekening mee, zorg dat ze blijven staan en waarschuw zo nodig medeschaatsers.
  • Groepsoverleg alleen op het rechte eind. Blijf helemaal tegen de boarding aan staan, met alleen de trainer ervoor.
  • Let op aanwijzingen van de controleur en het baanpersoneel

Daarnaast ben je voor je persoonlijke veiligheid verplicht een muts en handschoenen te dragen. Daarnaast wordt dringend geadviseerd een helm te dragen. Scheenbeschermers bieden ook extra bescherming en zijn verplicht bij deelname aan clubwedstrijden (marathon). Daarnaast moet je om snijwonden te voorkomen zorgen dat de achterkant van je ijzers afgerond is. Twijfel je of je aan alle eisen voldoet? Vraag het je trainer!

Natuurlijk kan er ondanks de veiligheidsmaatregelen op de baan nog iets mis gaan. Daarom is er bij elke training en wedstrijd minimaal een gediplomeerde EHBO’er aanwezig. Verder zijn alle leden van de Deventer IJsclub collectief verzekerd tegen ongevallen.

Mountainbiken

Door een aantal trainingsgroepen wordt er ’s winters ook gefietst op de mountainbike om de conditie op peil te houden. Er wordt gereden op single tracks in de omgeving, maar ook deelgenomen aan georganiseerde toertochten.